تبلیغات
موسسه طب سنتی حکیم رازی - اخلاط
موسسه طب سنتی حکیم رازی
حکیمی که درمان را با غذا شروع نکند کمر به قتل شما بسته است، حکیم رازی
پنجشنبه 7 خرداد 1394 :: نویسنده : دبیر انجمن

اخلاط در طب سنتی

خلط ، جسم روان و مرطوبی است که در نتیجه تغییرات انجام شده ...

اخلاط در طب سنتی

خلط جسم روان و مرطوبی است که در نتیجه تغییرات انجام شده بر روی غذا در دستگاه گوارش بوجود می آید.
غذا در اثر گوارش در معده به کیلوس معدی تبدیل می‏ شود، سپس کیلوس معدی به کبد انتقال یافته و در آنجا در اثر حرارت کبد به کیموس کبدی تبدیل می‏ شود

    

از کیموس کبدی چهار خلط به نام های زیر ایجاد می شود:
صفرا ، خون ، بلغم ، سودا


در واقع اخلاط، حاصل امتزاج ارکان هستند. تعادل این اخلاط نقش بسیار مهمی در تندرستی و حفظ سلامتی دارد و هرگونه تغییر و بهم خوردن این تعادل و نیز تغییر در کیفیت این اخلاط باعث حدوث بیماری و اختلال در عملکرد بدن می  شود.

این اخلاط واجد کیفیاتی هستند که در تعیین مزاج و عملکرد بدن
تأثیرگزارند
:
  .1
 صفرا: گرم وخشک (مانند  کیفیت آتش)
.2  
 دم: گرم وتر(مانند  کیفیت هوا)
.3   
 بلغم: سرد وتر(مانند  کیفیت آب)
.4  
 سودا:سرد و خشک(مانند کیفیت خاک)


اخلاط

خلط، جسم مرطوب و سیالی است که از اولین مرحله استحاله غذا بوجود می آید.منظور از ماده رطب در این تعریف مرطوب بالفعل است، زیرا در غیر این صورت صفرا که از آن به گرم و خشک یاد می کنیم از حیطه تعریف خلط خارج می شد.در اثر این استحاله و هضمی که در کبد بر روی کیلوس صورت می گیرد ،چهار نوع ماده مختلف که هرکدام دارای خصوصیات منحصر به خود هستند و هرکدام کارآئی و قابلیت های خاصی در بدن دارند ،ایجاد می گردند که همانطور که همگان آشنا هستیم عبارتند از:خون، بلغم، صفرا، سودا

برای توضیح بیشتر در مورد ماهیت تشکیل اخلاط و خصوصیات و کیفیات آنها لازم است با بعضی از تعاریف آشنا شویم.

نُضج : نضج یعنی گوارش کامل و اینکه هر ماده ای بتواند قوام لازم برای استفاده شدن در بدن را پیدا کند.
به بیان دیگر نضج خلط یعنی اعتدال هر خلط در کیفیت و کمیت و قوام شایسته و متناسب آن بطوریکه برای تندرستی سودمند باشد

یک خلط با غلظت بیش از حد ،هنگام نضج رقیق تر می شود
یک خلط با رقت بیش از حد ،در صورت نضج یافتن غلیظ تر می شود

هرجسم برای تشکیل شدن نیاز به اسباب و عواملی دارد که از آن به اسباب
چهارگانه یاد می شود که عبارتند از
:
1
. سبب مادی: ماده اولیه ای که جسم از آن بوجود می اید
2
. سبب فاعلی: عاملی که روی ماده اثر کرده و جسم را ایجاد می کند
.3 
 سبب صوری: طرح ساختاری و شکل جسم
4
.سبب
نهائی(غائی): کاربرد وهدفی که از جسم انتظار می رود
حال
که به تعاریف نضج و اسباب چهارگانه آشنا شدیم به بررسی اخلاط چهارگانه می پردازیم



خون

— مایعی است سرخ و گرم و مرطوب— جایگاه آن در کبد است و از راه عروق در بدن جاری است

— خون برترین و مفید ترین اخلاط است و رساننده غذا به اعضاء

                                   بلغم

بلغم مایعی است که در معده و کبد تولید میشود و همراه با خون در جریان است و جایگاه خاصی ندارد

q مزه آن شیرین است و طبع آن سرد و تر است

q بلغم در اثر پخته شدن و نضج به خون تبدیل میشود(خون خام)

q وجود بلغم برای اندامهای بلغمی مانند مغز ضروری است



صفرا

مایعی زرد رنگ،تلخ و گرم و خشکاین خلط در جگر تولید میشود و جایگاه آن در کیسه صفراست صفرای طبیعی همان کف خون است و سرخ مایل به زرد صفرا سبب شستن روده ها از بلغم میشود و باعث تحریک دفع ریه  نیازش به صفرا بیشتر است و در دم و بازدم معین ریه است


سودا

§ ماده ای سیاه رنگ است که در کبد تولید میشود و جایگاهش در طحال است

§ مزه آن گس مایل به تلخی است .در واقع رسوباتی است که در خون ایجاد میگردد و تیرگی خون از آن است

§ یک قسمت از سودا همراه خون وباعث قوام آن  است

§ قسمتی دیگر به طحال میرود و باعث تقویت دهانه معده و سبب تحریک اشتها میشود





نوع مطلب :
برچسب ها :
لینک های مرتبط :

 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر


درباره وبلاگ


==================
موسسه طب سنتی
حکیم رازی
==================
المعده راس کل داء
و الحمیه راس کل دواء
معده، مرکز ایجاد بیماری ها
ونخوردن، سرآمد
همه دارو هاست.
پیامبر اکرم(ص)
..........
گفت پیغمبر ز سرمای بهار
تن مپوشانید یاران زینهار

با تن و جان شما آن می کند
آنچه با برگ و درختان می کند

لیک بگریزید از باد خزان
آن کند کو کرد با باغ و رزان
=================

مدیر وبلاگ : دبیر انجمن
نویسندگان
آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :
امکانات جانبی